Marek Chrascina bronz z půlmaratonu!

09.04.2022 23:43

Náš odchovanec Marek Chrascina vybojoval bronzovou medaili na Mistrovství republiky v půlmaratonu skvělým časem 1:06:55. Závod se běžel v Pardubicích, ale více o průběhu a svých pocitech osobně Marek:
 

Asi už v lednu letošního roku jsme se s trenérem domluvili, že v rámci přípravy budu běhat více závodů, loni jsem snad do května žádné závody neměl a letos do dubna už mám 5 startů. Takže jsem docela brzo vyhlásil, že půjdu letos půlmaraton. Jak se termín blížil, tak jsem z toho měl větší a větší respekt a moc se mi do toho popravdě nechtělo, přece jen jsem nikdy neběžel tak dlouho a tak rychle, jelikož to byl můj první rovinatý půlmaraton. V tréninku běhám tempáče max. 12km a závod je ještě o 9km víc.

Na start jsme dorazili hodinu před závodem. V plánu byly dvě hodiny před závodem, akorát já zapomněl na pokoji boty. Po tom co jsme vyjeli jsem říkal koučovi, že to musíme otočit protože bez závodních bot to nezvládnu. Na víc, mi ještě ten den dříve ukradli kousek od stanice metra deštník, když jsem na něho zapomněl a po asi 100metrech jsem se tam vracel a deštník tam už nebyl. Nejhorší bylo že patřil koučovi a ne mně. Nakonec to vzal ale v pohodě a s klidnou hlavou jsme už dorazili do Pardubic.

Víceméně první 4km závodu jsem se držel s čelem (Pavlišta, Homoláč, Marčík). Tempo bylo ale děsně rychlé, myslím že se nás snažili trhákem zbavit, a to se jim povedlo. Nechtěl jsem svůj první půlmaraton přepálit a spíše si jej pocitově dobře vychutnat, jestli to vůbec jde (další den mám v plánu odjezd na soustředění a nechci tam být úplně mrtvý a hlavně dobře odtrénovat). Do cca 8km jsem tahal víceméně sám, postupně začal z vedoucí skupiny odpadat Vít Pavlišta a na mě se dotahoval Kohut a Křívohlávek, takže bronz byl ve hře, jediný háček byl v tom, že ve skupince jsme byli 4. Řekl bych že jsme si tak nějak všichni v poměrně silném větru pomáhali a na čele se střídali, jen tempo nebylo konstantní pořád někdo nastupoval a pak zpomaloval když byl na čele atd, jinak to ale relativně fungovalo. V těch čtyřech lidech jsme běželi až do 19km a já už věděl, že mě bude čekat finiš. Po pravdě se mi běželo dobře, mezi tím 12-19km skoro zadarmo, takže jsem tušil, že budu mít na závěr pořád dost sil. Na tom 19km nastoupil Křivohlávek, všichni zachytili, já ještě 500m počkal a pak jsem nastoupil já, skupina se hned roztrhala a do posledního kiláku semnou vydržel jen Vítek Pavlišta, kterému jsem poslední kilák závodu pořád lehce utíkal a nakonec doběhl do cíle o 10s rychleji než on a bral bronz v čase 66:55 tj 3:09/km. (jen tak pro zajímavost aktuální tempo nástupu jsem měl cca 2:50 na km a mezi 20-21km mi kilák pípl 2:57)

Takový byl můj první půlmaraton, další bude tak nejdříve za rok.
Marek Chrascina

Gratulace Markovi! Hodně sil a zdraví na další závody a přípravu!!


Výsledky: online.atletika.cz/vysledky/48366