MČR na 10 km – Praha-Běchovice

25.09.2022 11:20

Letos proběhl již 126. ročník legendárního běhu Praha-Běchovice, který je zároveň mistrovstvím České republiky na deset kilometrů. Počasí nám letos přálo.

 

Na tento závod jsem se připravoval pod novým vedením, mým novým trenérem je Pan Vladimír Černý. Tady bych chtěl poděkovat svému dosavadnímu trenérovi, Panu Kamilovi Lubojackému, díky kterému jsem se dokázal odpíchnout od nuly. Vedl mě krásných 6 let a jsem mu za to nesmírně vděčný.

Zpátky k závodu. Měl jsem promyšlenou taktiku do předu, byla to pro mě třetí účast na tomto šampionátě, takže jsem věděl do čeho jdu. Plán byl držet se Moiry Stewartové (jedna z nejlepších českých vytrvalkyň), předpokládal jsem totiž, že poběží ze začátku tempo 3:15/km. Moje předpovědi jejího tempa se naplnily a já se tak mohl zavěsit za skupinku juniorů vedoucích Moiru do cílové destinace. Po 5,5km jsem vyrazil do předu, cítil jsem se skvěle a nechtěl zpomalovat. Stáhl jsem náskok několika běžců, stačilo k tomu jen natáhnout krok v seběhu. Po seběhu bohužel přišel výstup, pověstný „hrdlořezák“ (kopec v oblasti Praha Hrdlořezy). Tam jsem již pociťoval ztuhlost lýtek a moje pokusy o nástupy eliminoval soupeř z Domažlic. Snažil jsem to nějak dorvat hlavou, říkal si, že mu musím „dýchat na záda“, aby se snažil zrychlovat. Díky tomu jsme společnými silami dobíhali skupinku běžců před námi. Na posledních pět set metrech se trasa srovnala a já nastoupil skupince běžců, všichni se snažili odpovědět, na můj finiš už naštěstí nestačili (*velký smích, jen si tady trošku pohoním ego*). Cílovou čáru jsem proťal na 13. místě v čase 32:45. Dokázal jsem si tak zlepšit běchovický osobák o minutu a pět vteřin, tento čas znamená posun osobního maxima z dráhové desítky o šest vteřin.

 

Poznámka pod čarou: na pětce jsem byl na 25. místě a dokázal to nakonec vytáhnout na 13. místo. Mezičasy: 5 km za 16:08, druhá polovina byla za 16:37. Na této kopcovité trati je to poměrně rovnoměrné tempo.   

 

Fotečka z první poloviny závodu.

 

Snaha o nástup.

 

Kopec pěkně bolel.

 

Fotka z cíle.

 

online.atletika.cz/vysledky/48384 - výsledky