European youth olympic festival

27.07.2019 00:00

 Poslední týden července byl pro mladé sportovce z celé Evropy svátkem. Po dvou letech se totiž opět konal Evropský olympijský festival mládeže. Letošní rok bylo hostitelem ázerbajdžánské hlavní město Baku. Například poslední olympiáda mládeže se konala v Maďarsku a další pořádající zemí má být Slovensko! Celkem 48 států zde vyslalo své olympijské naděje, které soutěžily v 10 různých sportech.

 Českou republiku jsem měla možnost za atletický výběr reprezentovat také já (Karolína Sasynová). Abych vás uvedla do obrazu, v atletice to fungovalo tak, že každý stát mohl nominovat pouze jednoho závodníka na určitou disciplínu. Tudíž se často stávalo, že pořadatelé díky malému počtu závodníků rušili kvalifikace nebo semifinálové závody. Zrovna naše startovní pole v běhu na 1500 metrů o patnácti závodnicích mělo to štěstí, a rozběhy nám zrušili. Můj start se tedy posunul úplně na poslední den našeho pobytu v Baku. Čekání sice nebylo moc příjemné, ale myslím, že to stálo za to! Konečné šesté místo a čas 4:34,30 minut je pro mě velkým úspěchem! S trenérem Kamilem jsme celou přípravu podřizovali právě tomuto závodu a myslím, že nám to vyšlo hezky. Navíc ještě na startovní čáře jsem patřila mezi nejpomalejší závodnice, proto bylo pro mě šesté místo velice milým překvapením. A říkáte si, jak to vlastně probíhalo? Závod jsem si moc užila, celotýdenní nervozita nebyla před startem naštěstí vůbec znát a já jsem byla připravena ze sebe vydat vše! Během celého závodu jsem se držela na zadních pozicích. Závod byl velice pomalu rozběhnutý, proto to pro mě bylo výhodné místečko. Poslední pětistovku se začalo tempo navyšovat a já jsem se mezi soupeřkami pomalu prodírala dopředu. No, a pak to dopadlo tak jak to dopadlo. To už jste četli o pár řádků výše.

 Za celý týden jsem nasbírala mnoho zážitků a zkušeností! Byl to moc hezký pocit reprezentovat Českou republiku na tak velké akci. Nebojte se jít si za svými sny! Já jsem si vždycky přála startovat na olympiádě a to se mi povedlo. Sice jen na dětské, ale kdo ví, co se může stát za pár let J. Užijte si poslední měsíc prázdnin a za chvíli vzhůru do druhé části sezóny!

K.S.

Výsledky,fotografie a různé informace:eyofbaku2019.com/