Halové Mistrovství České republiky 2020

15.02.2020 00:00

 Halový vrchol sezóny je za námi a my se můžeme opět pyšnit skvělými výsledky našich atletů. Takzvaný „GIGANT“ se letos opět vrátil do Ostravy, a proto jsme měli výhodu skoro domáckého prostředí. Pojďme si tedy představit naše úspěšné startující. Jedinou dívčinou reprezentující náš klub v individuální disciplíně byla Terezka Sikorová. Mužské zastoupení jsme pak měli dvojí – Frantu Szkatulu a Nikodema Mitrengu. Společně s Terkou a třineckou Zinou Pindorovou se na závěr mistrovství ve štafetách představily také Johanka Ćmielová a Terka Sojková. A jak se jim vedlo?

 Jak se říká, dámy mají přednost, a proto vám nejdříve přiblížím průběh dívčí dorostenecké osmistovky. Terka v letošním roce rozhodně nepatřila mezi favoritky. Jednak se z velké části zimní přípravy protrápila nemocemi a jednak si také musela poradit se soupeřkami o rok staršími. Postup do finále by byl tedy velkým úspěchem. Jak ale Terku znám, je to velká bojovnice a nic jen tak nevzdává. Rozběh zvládla přímo fantasticky a kromě přímého postupu si doběhla také pro osobní rekord. Čas 2:18.13 minut je už vážně extra třída, no ne? V nedělním finále už to bylo trochu těžší, soupeřky byly kvalitní a navíc se běželo takticky, což je mnohdy daleko náročnější, než rychle rozběhnutý závod. Terka se s tím ale poprala dobře a šestým místem a časem 2:20.73 minut ukázala, že do finále patří. Moc gratuluji!

 Druhým skvěle reprezentujícím půlkařem byl Franta Szkatula. Pro Frantu to bylo rovněž první národní mistrovství v dorostenecké kategorii. Navíc startovní listina obsahovala mnoho ostřílených závodníků s osobáky hluboko pod 2 minuty. Franta ale nezahálel a profesorským během si zajistil postup do nedělního finále. Už jenom postup je pro tohoto běžce skvělým výsledkem, proto mohl do finálového běhu nastoupit s klidnou hlavou. Naopak tento závod se neběžel vůbec takticky a kluci do toho hned od začátku šlapali naplno. Franta se ale rval jako lev a doběhl si pro sedmé místo v čase 2:04.00 minut. Klobouk dolů za bojovnost a velká gratulace!

 Pyšní můžeme být také na Nikodema Mitrengu, který se v sobotu postavil na start nejdelšího závodu tohoto mistrovství – běhu na 3000 metrů. Patnáct kol v dvoustovkové hale je opravdu těžký oříšek a můj obdiv mají všichni, kteří to vůbec zkusí. Nikimu se z toho naštěstí hlava nezamotala a byla z toho TOP 10! Starší, zkušení soupeři se rozhodli neponechat nic náhodě a závod rozběhli hned od počátku rychle. Byl z toho velice kvalitní závod, z čehož Nikodem vytěžil a společně s devátým místem si mohl domů odvézt také osobní rekord, který má nyní hodnotu 9:25.85 minut. Skvěle!

 Na závěr si kvarteto Sojková, Ćmielová, Pindorová a Sikorová doběhly pro 13. místo ve štafetě na 200 metrů.

 Trenér mi dal jasný úkol vychválit všechny naše závodníky do nebe, takže pokud to nevyznělo z tohoto článku, tak tady to máte ještě potvrzené :). Jinak ještě jednou za sebe všechny chválím a přeji spoustu obdobných výsledků do dalších závodů!

K.S.

 

 

Výsledky: online.atletika.cz/vysledky/41021