MČR do 22 let na Slavii - 5 medailí!

15.06.2019 00:00

 V pátek se hrstka našich třineckých hvězd vydala do Prahy na Mistrovství České republiky do 22 let.  Tartan na slávistickém stadionu byl díky celotýdenním vysokým teplotám rozžhaven a předpověď počasí naznačovala, že ani o víkendu tomu nebude jinak. Sobotní odpoledne si závodníci doslova vytrpěli. Teploměry ukazovaly 35 ֯C, žádná sranda. Někoho to může rozhodit, naši to však na sobě vůbec nedali znát.

  Hned ze začátku programu se představila čtveřice našich třineckých kolegů. Hanka Bruková obsadila krásné 13. místo jako nejmladší závodnice v hodu kladivem a k tomu připsala osobní rekord 42.31 metrů! Trojskokanka Klárka Teofilová vyrovnanými skoky vybojovala páté místo. Závod to byl dle jejich slov náročný, skákalo se přes dvě hodiny, ale přesto může být s výkonem 11.89 metrů spokojená. Taktéž v trojskoku se nám představil František Buba. Soutěž byla velice vyrovnaná. Třetím pokusem Franta přelétl hranici patnácti metrů čímž posunul hranici svého osobního rekordu (15.17 metrů) a také se zařadil mezi adepty na medaile. Tento post nakonec obhájil a zaslouženě mu tak náleží bronzová medaile! Držíme palce do dalších závodů, jelikož Frantu dělí pouze 27 centimetrů od limitu na MISTROVSTVÍ EVROPY do 20 let! Čtvrtým želízkem v ohni byla výškařka Bája Sajdoková, které tentokrát bohužel závod nevyšel a musela se tak spokojit s desátým místem.

  Asi nejúspěšnější závodnicí tohoto atletického víkendu byla Aneta Chlebiková. Sobotní podvečer byl ve znamení dlouhých běhů -  tedy 5 kilometrů.  Aneta vyhrála stylem start cíl v novém rekordu Mistrovství, který má nyní hodnotu 16:26.65 minut! Osobní rekord má však lepší – na extralize zaběhla Anet limit na MISTROVSTVÍ EVROPY do 22 let, kde již dokázala, že patří mezi českou špičku na této trati. Dobrý běžec na dlouhé tratě ale musí dobře běhat i na tratích kratších. O tom nás Aneta přesvědčila v neděli na patnáctistovce, kde opět získala zlato! Soupeřkám se pokusila utéct, což se jí povedlo a nakonec z toho byl čas 4:31.26 minut.  Gratulujeme!

 Na této nádherné trati (1500m) jsem se představila také . Neděle byla na rozdíl od soboty chladnější a deštivá o čemž by se dalo říct, že je pro běžce ideální počasí. Po celou dobu závodu jsem táhla vláček běžkyň řítících se za Anetou. V posledním kole se ale startovní pole roztrhalo a já jsem si doběhla pro druhé místo v čase 4:32.21 minut. Běželo se mi perfektně a s výsledkem jsem spokojená.

 Poslední hvězdou v naší úspěšné sestavě byl Marek Chrascina. Původně měl běžet 5000m i 3000m překážek, nakonec však zvolil pouze druhou zmíněnou trať. Důvod byl jasný – pohlídat si soupeře, kteří chtěli zaútočit na limit na ME a svrhnout Marka z jeho pozice. Hned od začátku závodu se utrhla čtveřice běžců. S přibývajícími metry soupeři odpadali a do závěrečného kola vbíhala pouze dvojice, která již splnila limit. Bylo to napínavé. Marek to ale nevzdal, kousl se a v posledních desítkách metrů dokázal soupeře Davida Follera setřást. Čas 9:02.45 minut a zlatá medaile­? Co víc si přát!

 Na závěr bych ještě zmínila zlato mého bratra z ,,pětky“.  Po protrápené loňské sezóně všem soupeřům ukázal záda a v opravdu zajímavém závodě dokázal vyhrát v čase 15:07.30 minut! René je třineckým odchovancem, a proto jsme na něj všichni hrdí! Velká gratulace!

 Tři zlata, jedno stříbro a jeden bronz. Třinci se už dlouho takto nedařilo a pět medailí je toho důkazem. Za všechno ale vděčíme trenérům, rodičům a všem, kteří na této práci mají nějaký podíl! DĚKUJEME! Všem děkuji za hezký víkend a ještě jednou gratuluji k výsledkům.

K.S.

Výsledky zde: online.atletika.cz/vysledky/36419