MČR v krosu

24.03.2018 00:00

Účast na Mistrovství České Republiky v přespolním běhu je pro náš tým již samozřejmostí.
Letos bylo MČR rozděleno na část jarní a část podzimní. V jarní části startovalo mladší a starší žactvo + dorostenecké kategorie. V podzimní části budou závodit juniorské kategorie a dospělí. My jsme do Dolní Dobrouče vyrazili s jedenácti závodníky. Některým se dařilo dobře, jiným zase méně, celkově je s výsledky spokojenost.
Většina startovala v kategoriích jako mladší, protože každá kategorie se skládá ze dvou ročníku. V některých kategoriích startovalo až 69 závodníků. Na startovní čáře bylo i pět řad závodníků, takže kdo nebyl nasazený technickým delegátem a nestartoval z první řady, doháněl pak třeba dvacet míst v těžkém terénu. Což se kromě dorostenek stalo všem našim.
Dle našich,nebyla letošní trať tak náročná jako ta v loňském roce. Nebylo tolik bahna, povrch byl rovnější, běhalo se po kilometrovém okruhu a i z hlediska diváka byl přehled a kontakt se závodníky.
Teplota se pohybovala od 2°C do 6°C, podle toho jestli vykouklo tolik žádané sluníčko.

Naše mladší žactvo Markéta Sikorová a Vojtěch Turek startovali ze zadních řad. Nicméně svým skvělým stíhacím závodem se dostali až do dvacítky, kdy oba ve finiši předběhli nejméně pět soupeřů. Tento závod čítal dvě kola, tedy 2 kilometry, ml. žákyň startovalo 60, ml. žáků 69. Markéta doběhla na osmnáctém místě, Vojta to dotáhnul na patnáctou pozici.

Starší žactvo zastupovali Kateřina Supiková, František Szkatula a Nikodem Mitrenga.
Zde se již běžely tři kilometry. Opět jsme neměli nikoho nasazeného, takže byla nutná „stíhačka“ po celý závod. Kateřina doběhla na čtyřicáté pozici z 61 startujících, Franta po skvělém začátku trochu polevil v závěru, ale bylo z toho pěkné 21 místo. Super stíhačku předvedl Nikodem Mitrenga, který byl po startu na konci pole. Celý závod předbíhal své soupeře, až z toho bylo vynikající 12 místo z 67 startujících.

 

Dorostenky byly jediné na startu v první řadě. Karolína Sasynová, Markéta Sikorová a Tereza Marszálková na trati o délce tří kilometrů nezklamaly. Děvčata nechala na trati opravdu vše. Z 35 startujících doběhla Karolína na čtvrté pozici, Markéta na pozici osmé a Tereza dvanáctá.

Dorostenci si přidali o kilometr více, takže závodili na trati o délce čtyři kilometry.
V této kategorii se na start postavilo 52 závodníků, mezi nimi Jakub Konderla, Marek Krišica a Tobiáš Solowski. Jakub Konderla odstartoval skvěle a celé první kolo se pohyboval v čele závodu. Ve druhém kole však přišel pád a Jakub se propadl až na 39 místo. Tobiáš Solowski je běžeckým nováčkem a o to více si zaslouží pochvalu, protože prakticky bez delší přípravy doběhl na 37 pozici. Marek Krišica, zatím mladší v této kategorii se stále svou pílí posouvá vpřed, letos 38 pozice.

Gratulujeme ke skvělým výkonům a reprezentaci, všichni byli perfektní!!

Výsledky: online.atletika.cz/vysledky/31945

Foto:        1bezeckyjablunkov.rajce.idnes.cz/24.3.2018_MCR_kros_Dolni_Dobrouc/