Olympiáda dětí a mládeže

24.06.2019 00:00

 V pořadí deváté letní Olympijské hry pořádal Liberecký kraj.  Jak už tomu bývá u klasické olympiády, co dva roky se střídá s olympiádou zimní. Letní hry se u nás v republice konají každý lichý rok, zimní naopak v sudých letech. Tato akce je zaměřena pro děti ve věku od 11 do 15 let, tedy pro kategorie mladšího a staršího žactva. Děti jsou nominovány krajem, za který posléze soutěží v různých sportech. Dalo by se říct, že se jedná o jakési mezikrajové utkání. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že atmosféra je opravdu skvělá. Pořadatelé se snaží přiblížit závodníkům, jak to vypadá na opravdové olympiádě. Nechybí zde zahajovací ceremoniál, doprovodné akce, řada zajímavých programů a na závěr samozřejmě vyhlášení nejlepšího kraje.

 Pojďme tedy k atletice. Moravskoslezský kraj vyslal na sever republiky řadu šikovných závodníků. Mezi nimi samozřejmě nemohli chybět ti naši. Trojnásobné zastoupení jsme měli na trati 800m. Velkou premiéru na závodech republikové úrovně měla mladší žákyňka Kačka Mendreková. Letošní nejlepší výkon 2:35.69 minut pro ni znamenal sedmé místo v rozběhu a 21. celkově. Pro Kačku to jsou určitě dobré zkušenosti a už jen postup na tak velkou akci je úspěchem! Druhou atletkou, tentokrát už ale starší žákyní, byla Terezka Sikorová. Terka chytla velice silné soupeřky hned v rozběhu. Favoritky za to vzaly a běželo se rychle. Bohužel už na ně nestačila v závěrečné dvoustovce a nakonec z toho bylo čtvrté místo a čas 2:20.10 minut z čehož nemusí být vůbec smutná, jelikož si vytvořila nový osobní rekord! Postup do finále se tedy povedl pouze Vojtovi Turkovi. Hned v rozběhu si tento sympatický závodník vytvořil osobní rekord 2:12.66 minut. Rovněž se jednalo o rychlý běh, a proto Vojta neměl jinou možnost a musel ze sebe vydat vše. Závodníci ve finále měli velice vyrovnané výkony, ale i přesto byl náš Vojta hlavním favoritem. Bylo to napínavé, do posledních chvil nebylo o ničem rozhodnuto. Vojta bojoval až do cíle a v nádherném závodu mladších žáků urval bronzovou medaili! Výsledný čas 2:12.68 minut je opět skvělý, přeci jenom běžet dva dny po sobě tak rychlé časy není žádná sranda. Velká gratulace všem!

 Na olympiádě bojovala o nejlepší výsledky také třinecká Sabina Svobodová. Tato mladší žákyně byla nominována na dálku a výšku. Na obou zmíněných disciplínách si vyskákala finále, kde obsadila 9. (4.58m) a desáté místo (1.43m). Skvělé, gratulace!

 V celkovém hodnocení krajů se Moravskoslezský kraj umístil na čtvrtém místě. Zlato brala Praha.

K.S.

Výsledky:online.atletika.cz/vysledky/36423