Perun

03.05.2014 00:00

PERUN – SkyMarathon

Přes protesty trenéra, že si máme vybírat závody, které jsou běžitelné a které nás na čas nevyřadí z řádného tréninku, se pět vytrvalců našeho běžeckého oddílu rozhodlo vyzvat „PERUNA“.

V tomto případě se nejednalo o boj se slovanským bohem bouře, hromu a blesku, ale o první ročník beskydského závodu HYUNDAI PERUN – SkyMarathon – Mistrovství české republiky ve SkyMarathonu. Trať tohoto velmi náročného horského maratonu měřila 41 km s převýšením 3195 m. Vedla z Oldřichovic přes Javorový, Javorový vrchol, Príslop, Šindelnou, Ostrý a zpět na Javorový.

V sobotu ráno jsme se sešli za velmi nevlídného počasí při registraci v Oldřichovicích u lanovky. Následně pokračovala bezprostřední příprava na závod, jako co si obléct, jakou bundu, jaké triko, dlouhé či krátké kalhoty atd. Nutno říci, že někteří z nás byli hodně nerozhodní a stihli se do startu několikrát převléct. Také jsme se pozdravili a poklábosili s řadou kamarádů – běžců, kteří se rovněžpřišli poprat s tímto náročným závodem. Pak už ale končila všechna sranda, nervozita před závodem stoupala,mlhavé počasí kolem 5 stupňů a vytrvalý déšť nám na náladě moc nepřidal. Začali jsme si uvědomovat, že nás čeká velká dřina. A taky že jo. Po startu jsme vybíhali sjezdovkou na Javorový, to ještě měli všichni dost sil a zahřáli jsme zimou prokřehlá těla. Následoval seběh do Gutů a první občerstvovačka před dalším vydatným stoupáním….Popisovat celu trasu není třeba, prostě řada náročných stoupání a snad ještě náročnějších seběhů, například průseky a korytem potoka, v zimě, dešti a blátě. Ale o to přece šlo, přišli jsme si prověřit svou fyzickou a psychickou zdatnost a všichni z nás to zvládli velmi dobře. Tedy ve skvělém čase a bez zranění. Nejlépe z nás si vedl Danek Delina, který trasu zvládl za 04:54:52 a celkově se umístil na nádherném 37 místě. Euforie z tohoto obtížného, ale zároveň úžasného závodu pomalu opadává, svaly už ani moc nebolí a tak je třeba pomýšlet na další běžecké události. Například Salomon Slezský maraton, ale to už bude taková procházka růžovým sadem….

Naši sebevrazi: Pepa Bielesz, Danek Delina, Vašek Rylko, Libor Kubienka, Miluše Bieleszová.

Více na: www.perunmaraton.cz/cz/

Foto: 1bezeckyjablunkov.rajce.idnes.cz/Perun_2014

 

‹M›