Pětka na dráze

20.04.2022 10:41

Den s dnem se sešel a naši atleti se vydali s kůží na trh. Tentokráte jsme se zúčastnili závodu s názvem: „Pětka na dráze“, který je součástí běžeckého seriálu Frýdecká cena.

Jako první se postavila na start pětisetmetrové trasy naše mladičká Magda Bieleszová, která v silné konkurenci čítající 31 běžkyň, obsadila 5. místo ve famózním čase 1:41. Gratulujeme Magdě a přejeme další úspěchy.

Po krátké odmlce přišla řada na mladší žákyně, kde jsme měli až troje zastoupení. Celkový počet závodnic byl 22 a naše atletky figurovaly na předních příčkách. Lenka Trombiková doběhla na šesté pozici v čase 1:32, o chlup za ní byla Natálie Sikorová, která se umístila na osmé pozici v čase 1:33, pro 11. místo si doběhla Marki Sikorová, v skvělém čase 1:42.
Holkám gratulujeme a přejeme hodně sil do dalších závodů.

Pětistovkový program ukončily dorostenky. Ty si počínaly opravdu výborně a s naprostou profesionalitou ovládly svojí kategorií. Katka Mendreková zvítězila v početné konkurenci, časem 1:21, Natka Ernstová vybojovala druhé místo za Kačkou v čase 1:22. Gratulujeme naším šikulkám, k tak skvělému počinu a přejeme hodně dalších úspěchů.

Již z názvu závodů vyplývá, že pro hlavní kategorií mužů a žen byla přichystaná distanc o pětitisících metrech. Počasí bylo chladné ale zároveň příjemné pro štrekaře. Pocitových deset stupňů bylo, jako stvořeno pro osobáky na dlouhých tratích a taky, že toho naši závodníci využili.

Jako první odstartovala moje kategorie do 34 let. Já (Marek Krišica) jsem vydal do tohoto závodu, s představou hezkého osobáku. Nečekal jsem, že po minulé Trojce na dráze, tu bude nějaká konkurence. Upřímně mi to vůbec nevadilo, když mi závod tahali dva silní vrstevníci ze Slovenska a ze Svitav. Po dvou kilometrech jsem začal ztrácet na prchající duo, takový můj klasický boj v hlavě, uprostřed závodu. Dlouhé tratě jsou nejtěžší, ne tak pro svoji distanc, spíše o psychickou náročnost, když tělo začne ztrácet velké množství energie. Jakožto zkušenější štrekař jsem věděl, že ta bolest k tomu patří a snažil jsem si držet co nejmenší ztrátu na vedoucí příčky (cca do 50 metrů). V náběhu do posledního kola jsem cítil ještě zbytek energie a za přítomnosti burcujícího davu jsem zahájil stíhací jízdu. Velice mě potěšilo, když jsem cílovou pásku proťal, jako první ze závodníků, díky svému sprintu (až posledních šedesát metrů rozhodlo o vítězi), v čase 15:20 (12sekundový osobák). I takové mohou být strasti dlouhých tratí, ne vždy je rozhodnuto dopředu a rozhodně se nevyplácí to vzdávat předčasně, vždy je alespoň kousíček šance na vítezství.

Skvělý den zakončila ještě skvělejší Míša Čmielová, která si svou bojovností doběhla pro famózní druhé místo v čase 19:43. Je nutno podotknout, že Míša je teprve prvním rokem dorostenka a trať 5000 m byla její premiérou. Takový čas zaběhnout na začátku dorostenecké kategorie, to je vážně kumšt. Rozhodně nebudu lhát, když prohlásím, že nám tu roste nová vytrvalecká hvězda. Míša si svoje stříbro vybojovala tak, že první dvojku odtáhla soupeřkám, které následně začly stupňovat tempo, se snahou odtrhnout se od Míši. Jenže Míša není žádné béčko a vydržela. A teď se, díky své pevné vůli, může radovat jak z medaile, tak i ze skvělého skalpu několikanásobné mistryně ČR Verči Siebeltové. Gratulujeme Míši a přejeme hodně sil a úspěchů do dalších závodů.

Je fajn, že v takto skvělé partě se můžeme navzájem podporovat a povzbuzovat. Jak se říká ve dvou se to táhne líp, a co tak ve více lidech, to ta síla je mnohokrát větší. Všem účastníkům gratulujeme a přejeme hodně sil, a hlavně zdraví, které je nedílnou součástí běžeckých úspěchů.

M.K.

Výsledky: online.atletika.cz/vysledky/52590

Foto: stseibert.rajce.idnes.cz/AtletikaFM%2C_Petka_na_draze_20.4.2022/