ÚSPĚŠNÉ MČR V KROSU - DŘÍTEČ

23.11.2019 00:00

Podzimní období, jak už tomu bývá, je časem pro krosové závody. Mladší kategorie mají sice své Mistrovství republiky již na jaře, ale jelikož se začátkem prosince vždy koná Mistrovství Evropy v krosu, junioři a dospělí toto musí absolvovat o tři čtvrtě roku později, aby měli možnost probojovat se na právě tento dříve zmíněný šampionát. Letos se pořadatelství ujala atletika v malé vesničce jménem Dřiteč, která se nachází na severu Čech přesně mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Jet na jakýkoliv krosový závod je vždycky trochu risk, nikdy nevíte, do čeho jdete. Někdy je trať kopcovitá, někdy rovinatá, a když zrovna nepřeje počasí, tak taky může být dost rozbahněná. Musím říct, že letošní rok se výběr trati opravdu povedl. Aspoň tedy mně se hodně líbila. Závod se konal na golfovém hřišti Kunětická hora. Povrch byl celkem náročný, místami se na trati objevovaly travnaté hrboly, ale jinak se jednalo o v celku rovinatý terén. Počasí kromě nepříjemného větru vyšlo, nebyla až taková zima jako v předešlých ročnících.

 No, ale nejenom že to tam hezky vypadalo, především jsme opět skvěle reprezentovali třineckou atletiku, přivezli pár medailí a udělali radost nejen sobě, ale také trenérům. Již druhým rokem se konal závod štafet pro kategorie mladšího žactva, staršího žactva a dorostu. Závodili mezi sebou nejlepší mladí běžci z jednotlivých krajů, takže určitě bylo na co koukat! Z našeho klubu byl vybrán Vojta Turek, který značně pomohl k vítězství Moravskoslezského kraje v mladším žactvu. Vojta byl nasazen na poslední, kilometrový úsek a štafetový kolík mu byl předán na třetím místě s relativně velkou ztrátou na prvního. Nic si ale nenechal líbit a ukázal, že patří mezi republikovou špičku. Ztrátu během prvních metrů dohnal a ještě doběhl do cíle s menším náskokem. Skvělé! Nutno podotknout, že všechny tři štafety MSK v tomto závodě zvítězily. No, holt se nám tady rodí ti nejlepší běžci :).

 Já jsem se taky původně měla zúčastnit těchto štafet, ale rozhodla jsem se, že si radši letos zkusím závod juniorek. Čekaly na nás dva náročné dvoukilometrové okruhy. Nechtěla jsem nic ponechat náhodě, a proto jsem měla v plánu držet se favoritek hned od začátku. To se mi ale nepodařilo, jakoby s tím mé tělo nesouhlasilo a drželo si odstup. Zhruba na druhém kilometru jsem se konečně rozběhla a začínala jsem dohánět soupeřky. To nakonec stačilo na třetí místo a já jsem moc ráda, že se mi v tak mizerném závodě podařilo dostat na stupně vítězů!

 Druhým dorostencem, který si šel zkusit závod mezi staršími soupeři je Marek Krišica. Marek mi sice včera říkal, ať o něm radši nic nepíšu, ale já myslím, že jeho výkon stojí za zmínku. Ve velice nabitém, šesti kilometrovém závodě juniorů doběhl na 35. místě v čase 21:37 minut. Když si to přepočítáte, tak je to zhruba 3:35 minut na kilometr (snad má matematika není tak strašná a spočítala jsem to dobře). Myslím, že v krosovém závodě je to velice dobrý výsledek a Marek se určitě nemá za co stydět.  Do tréninku vždy dává maximum a také se každým závodem zlepšuje. Jen tak dál!

 Marek Chrascina a Aneta Chlebiková už se sice delší dobu připravují pod trenéry z jiných měst, ale stále skvěle reprezentují třineckou atletiku a vždy se k nám hlásí. Proto jsme rádi za jejich výsledky a vždy o nich pár řádků rádi napíšeme. Aneta patřila mezi hlavní favoritky v ženském závodě. Svou roli potvrdila a také tak podle toho průběh závodu vypadal. Téměř celých 8 kilometrů se držela s Moirou Stewartovou a nenechala si ji ani o metřík utéct. Bylo to napínavé, sice to tentokrát na zlato nestačilo, ale závod to byl opravdu krásný. Gratulace! Marek byl naopak v těžší pozici. Stála před ním velká česká jména, které jen těžko někdo porazí. Markovi se omlouvám, závod jsem bohužel neviděla, a proto nemůžu popsat průběh závodu. Vím ale, že je v perfektní formě a to předvedl nejen na Mistrovství světa v běhu do vrchu, ale také na našem krosovém šampionátu, kde si hravě poradil s deseti kilometrovým závodem! Doběhl si pro stříbrnou medaili kousek za Jirkou Homoláčem. Necelý týden po příletu z Argentiny, hned takový skvělý výsledek a navíc skalp mnoha výborných běžců. Klobouk dolů!

 V závodě juniorů startoval taky můj bratr René, který je taktéž ve výborné formě a v naprosto suverénním závodě si doběhl pro zlato! Perfektní!

 Navíc se Aneta, Marek a Renda zúčastní příští víkend MISTROVSTVÍ EVROPY V KROSU, které se koná v portugalském Lisabonu! Gratulujeme a budeme držet palce!

(Omlouvám se za tak dlouhý text, snad jste to dočetli až do konce :D)

Jo a bylo to taky v televizi, pokud vás zajímá, jak to tam vypadalo tak tady je odkaz na záznam :)

www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10151523196-atletika/219471291012004-m-cr-v-prespolnim-behu-2019

Výsledky:online.atletika.cz/vysledky/38681

 K.S.