Víkend na horách-Skalka

25.10.2015 00:00

Po celoroční tvrdé práci a skvělým výsledkům byl za odměnu zorganizován pro trenéry a atlety, kteří reprezentovali jablunkovskou a třineckou atletiku výstup na tisícovku Velký Polom 1067m.
Celá výprava čítala 45 členů včetně šerpů a dvou psů. Nejmladší člen půlroční Natálka Lubojacká, která sice zatím žádné zásluhy na rozpuku zdejší atletiky nemá, ale zcela jistě se bude snažit přiložit v budoucnu ruku k dílu, a na druhou stranu nejstarší člen výpravy Libor Peterek, který ač po krátké kariéře pěkně zamíchává tabulky v běžeckém poháru FM.

Výprava byla naplánována do tří etap:
Pátek: Výstup do základního tábora na horské chatě Skalka, seznámení s okolím, nabrání    
             sil, družba a seznámení s ostatními členy výpravy.
Sobota:  V dopoledních hodinách zahájení finálního výstupu na vrchol Velký Polom, návrat
                do základního tábora, ošetření, rekonvalescence, dokončování zahájené družby z 
                minulého dne a příprava na sestup do Mostů u Jablunkova.
Neděle: Úklid základního tábora na Skalce a sestup do Mostů u Jablunkova.   
 

Jak to tedy vše dopadlo?
Páteční výstup do základního tábora byl opožděn jen o 20 minut, avšak jíž po krátké době nastaly problémy s nedostatkem kyslíku a energie. Dalo by se čekat, že problémy budou mít nezkušení a nejmladší členové výpravy, avšak opak byl pravdou.
Zkušení šerpové začali lapat po dechu a švihat kolem sebe jazyky, jejich popraskané rty a rudé tváře ošlehané zřejmě větrem dávaly tušit, že pokud se nebudou podávat léky proti otoku plic a energetické sirupy bude zle.
Situace se okamžitě ujali zkušení zdravoťáci , vše zvládli pomoci jablečnomedových lektvarů vlastní výroby a energetických podpůrných prostředků původem z Řecka.
Bohužel se později ukázalo, že bylo chybou léčení zahájit tak brzy. Bylo velké riziko nedostatku léků na zbytek náročného výstupu.(Šerpové byli nenasytní).
Po rozdělení pokojů, následovala vydatná večeře, diskotéka, osobní volno a porada okořeněná tóny Kamilovy kytary.

Sobotní finále na vrchol zdejší tisícovky bylo ohroženo pro těžkou únavu některých členů způsobenou velkou nadmořskou výškou a nedostatkem kyslíku.
Nejmladší členové nabití pozitivní energií strhli zbytek výpravy ke skvělému výkonu a společně jsme, i když s velkými přestávkami na nezbytné jídlo zdolali Velký Polom. Počasí nám velice přálo, po celou dobu bylo jasno a bezvětří. Sestup do základního tábora proběhl hladce, dokonce jsme museli opět omladinu brzdit. Pak následovala rekonvalescence v podobě volejbálku, vydatné večeře, karet a sledování filmů.
 

Nedělní ráno jsme po vydatné snídani opustili základní tábor a sestoupili blíž civilizaci.
Rozešli jsme se sice unaveni, ale spokojeni, že jsme prožili krásný víkend na horách bez počítače a s hordou skvělých přátel.

Děkuji všem za krásný víkend. Snad tudy vede cesta jak ty naše děcka naučit žít.
  

Foto: 1bezeckyjablunkov.rajce.idnes.cz/23-25.10.2015_Skalka

         1bezeckyjablunkov.rajce.idnes.cz/23.-25.10.2015_Skalka/